Print siden

Baggrund

eksterioer_soeetatens pigeskole.jpgSøetatens Pigeskole er opført i 1858 i forbindelse med udbygningen af søværnets samlede aktiviteter på Holmen og Nyboder. Bygningen fungerede som pigeskole i knap ti år. Herefter blev ejendommen hjemsted for Søværnets Kadetskole - en funktion den beholdt helt frem til efter 2. verdenskrig. Ejendommen blev fredet i 1992. Husets fredning er begrundet i den gennemførte funktionalitet og et tidstypisk historicistisk udtryk, fulgt op af en enestående håndværksmæssig kvalitet.

Bygningen er et usædvanligt helstøbt eksempel på tidens kvalitets- men også funktionsbevidste institutionsbyggerier. Fra forgården præsenterer bygningen sig stateligt. Facaden rejser sig markant. Store murflader, regelmæssig facadeinddeling og det fremskudte midterparti, der desuden er markeret med en trekantfronton - alt er strengt symmetrisk. På de oprindelige tegninger er porten placeret præcis midt for hoveddøren og har på den måde understreget symmetrien yderligere. Skolen, portnerboligen og den omkransende mur er opført af gule teglsten, og denne fælles brug af materiale giver bebyggelsen et stærkt helhedspræg. Skolens bageste del, facaden mod vest, vendte ud mod en gård, hvor der var en række brændeskure og et vaskehus. Facaden var domineret af to trappetårne og et højt, slankt ventilationstårn.

Realdania Byg købte det historicistiske bygningsværk i 2003 og gennemførte herefter en større restaurering af bygningen, hvor især taget var i fokus. Søetatens Pigeskole danner i dag ramme om "Bygningskulturens Hus" som er hjem for bl.a. Bygningskultur Danmark, BYFO, Dania Capital og mange flere.
Du kan læse mere om Bygningskulturens Hus på deres hjemmeside.

Læs mere
Du kan læse mere om huset i Realdania Bygs udgivelse Søetatens Pigeskole i Nyboder, som du kan købe eller downloade gratis på hjemmesiden.

På Realdania Bygs hjemmeside kan du også fordybe dig i arkitekturhistorien og læse mere om stil og periode og om Realdania Bygs andre etatshuse.

Oplev huset
Gennem rundvisninger og foredrag sætter Realdania Byg Klubben fokus på alle Realdania Bygs projekter i selskab med arkitekter og fagfolk. Læs mere og tilmeld dig Realdania Byg Klubben og se de kommende arrangementer.

Login

Indtast brugernavn (din emailadresse) og kodeord.
Dit bruger navn eller kode er forkert
Brugernavn
Kodeord
 
Jeg har glemt mit password